Czy kawa i herbata zmniejszają ryzyko demencji i udaru? Wyniki najnowszych badań!

Uwielbiasz kawę i herbatę? Nasz artykuł Cię na pewno ucieszy! Twoje codzienne przyjemności mają naukowe potwierdzenie. Badania pokazują, że dzięki nim ochronisz mózg i zmniejszysz ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń, jak udar i demencja. To bardzo ważne dla osób powyżej 50. roku życia. Jak to w ogóle możliwe?

Udar i demencja u seniora - jak wysokie jest zagrożenie? 

Zdajesz sobie sprawę, że udary mózgu odpowiadają aż za 10% zgonów na całym świecie? Biorąc pod uwagę tę skalę, to odsetek jest naprawdę ogromny. 

Demencja to dość ogólne określenie objawów ściśle powiązanych z osłabieniem kondycji i poszczególnych funkcji mózgu. Ona również ma wymiar globalny i generuje potężne koszty finansowe czy społeczne. Mamy do czynienia z kilkoma rodzajami demencji - w tym z demencją poudarową, której symptomy pojawiają się po udarze. 

Zarówno udar, jak i demencja sprawiają, że seniorom coraz trudniej cieszyć się życiem, nie mówiąc o codziennym funkcjonowaniu

Jak pokazują badania, można temu zaradzić… 

Czy kawa i herbata zmniejszają ryzyko demencji i udaru? 

Jak informują na łamach PLOS Medicine naukowcy z Chin regularne picie kawy i herbaty może być powiązane z mniejszym ryzykiem udaru czy demencji. Wyniki przeprowadzonych badań pokazują, że kawa może zmniejszyć także zagrożenie demencją po przebytym udarze mózgu. 

Przeanalizowano dane ponad 360 tysięcy ludzi w wieku 50-74 lata. Zostali oni zrekrutowani do UK Biobank, by zbadać predyspozycje genetyczne oraz wpływu czynników środowiska na rozwój różnych chorób. Obserwowano ich od 2006 do 2020 roku. Badani informowali m.in. o tym, ile spożywają kawy i herbaty. 

Co się okazało? 

Spożywanie 2-3 filiżanek kawy lub 3-5 filiżanek herbaty dziennie albo łącznie 4-6 filiżanek herbaty i kawy może obniżyć ryzyko wystąpienia udaru i demencji. 

Ryzyko udaru było mniejsze aż o 32%, a demencji o 28%. 


Dodatkowo, regularne picie kawy lub kawy i herbaty wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem demencji po przebytym udarze. 

Potwierdzenie tej analizy można znaleźć w wielu wcześniejszych badaniach. To przeprowadzone przez Europejskie Stowarzyszenie Kardiolgiczne pokazuje, że picie 3 filiżanek kawy obniża ryzyko chorób serca i udaru. Z kolei wyniki, które ukazały się w „Preventive Nutrition and Food Science” potwierdzają, że picie zielonej herbaty zmniejsza zagrożenie udaru u mężczyzn w wieku powyżej 40 lat

Skąd akurat takie właściwości kawy i herbaty? 

Naukowcy nie znaleźli jeszcze prostego związku przyczynowo-skutkowego między piciem kawy i herbaty a prawdopodobieństwem udaru czy demencji. 

Być może odpowiedzialne są za to regularnie dostarczane prozdrowotne związki, czyli polifenole. Kawa i herbata mają podobny profil tych związków. To właśnie one w połączeniu z zawartymi tam przeciwutleniaczami działają ochronnie i przeciwzapalnie, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym oraz hamują działanie związków przyczyniających się do rozwoju choroby Alzheimera

Jak przyznają naukowcy, potrzebne są dalsze badania nad wpływem kawy i herbaty na nasz mózg



WAŻNE

Autorzy badania zaznaczają, że samo picie kawy czy herbaty nie gwarantuje tego, że nie dostaniemy udaru czy nie zachorujemy na demencję. Może to pomóc znacznie zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia w przyszłości. 



Kawa i herbata mogą nam pomóc wieść dłuższe i szczęśliwe życie. Jak często raczycie się tym napojem każdego dnia? 

Komentarze

Napisz komentarz

Lista życzeń Koszyk
Kontakt 531 955 585
[email protected]